04-05-2012 16:27:04 Vystoupení v PSP ČR k novele zákona o pozemních komunikacích (billboardy)
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR projednávala v pátek 4. května 2012 novelu zákona o pozemních komunikacích, kterou poslancům vrátili senátoři ve vlastním znění. Vládní návrh novely, který senátu postoupili poslanci, zakazoval všechny billboardy mimo zastavěná území. Senátoři navrhovali zakázat billboardy jen u dálnic a rychlostních silnic.
Dámy a pánové, chtěl jsem vás požádat, abychom ještě jednou tento záměr pečlivě zvážili. Mám takový nepříjemný dojem, že nám stoupá počet rozhodnutí, jejichž konce nejsme schopni dohlédnout - úpravou našich platů počínaje a souhlasem obou rodičů s návštěvou lékaře konče. Je to způsobeno proto, že každá cesta do pekla je - tady mnohokráte opakováno - dlážděna dobrými úmysly. Já o tom dobrém úmyslu nepochybuji.Samozřejmě vím, že v Německu a v jiných státech nejsou dálnice obsypány bilboardy, jako je to u nás. Jenomže rozdíl je v tom, že tam je to prostě zakázáno, kdežto u nás je to povoleno, a nyní my dodatečně tyto věci zakazujeme. A samozřejmě je obtížné něco měnit, byť by to bylo s dobrým úmyslem.
Nesouhlasím s tím, co říkal tady pan ministr, že arbitráže jsou vyloučeny. Podle mých informací jsou ty arbitráže jisté. Jsou prostě jisté. Jsou to zmařené investice, ať to říkáme shora nebo zdola, jednoznačně zmařené investice. Veřejný zájem na takovém zmaření investice Česká republika neprokáže - již také proto, že montuje mýtné brány Kapsch, které mají stejnou funkci. A taky paní kolegyně ze Senátu nám tady řekla, že se senátní návrh snaží omezit možnost arbitráží. Ne vyloučit, jenom omezit. Je to snaha marná, ty arbitráže prostě budou.
A podle mého názoru bychom to měli ještě jednou dobře uvážit, než si zase otevřeme něco, čeho budeme později litovat.
Prosil bych pana ministra, eventuálně předsedu vlády, aby tady vystoupili a řekli, že v případě, že bude arbitráž úspěšná, že přispějí čtyřmi platy na jejich uhrazení jako každý, kdo způsobil nějakou škodu.
Podle mého názoru to není dobrý nápad. Je to zmařená investice, nelze takto k zahraničním investicím přistupovat. Já nepodpořím ani jeden z předložených návrhů.
Děkuji.
Diskuse ke článku: